Windows Live - You, Bing, Mail, Messenger en Skydrive

Door ikbenmelle op vrijdag 18 november 2011 13:11 - Reacties (13)
Categorie: Concept, Views: 5.821

Al sinds het begin van de activiteiten van Microsoft op het web, bezoek en gebruik ik bij tijd en wijle hun websites en viel me altijd op dat de vele sites voor producten, merken, blogs, shops, etc. zijn geweest die helaas relatief weinig eenheid uitstralen. Zo heb je ontzettend geslaagde onderdelen en veel minder geslaagde onderdelen - vaak gecombineerd op een pagina.Denk hierbij aan simpele dingen als een te contrastrerende achtergrond met daarop een logo, waardoor je nauwelijks het logo nog kunt onderscheiden.. en zo kom je helaas meer van dit soort dingen tegen. Echter zoals je dit soort elementen tegenkomt, kom je ook zeer interessante goed uitgewerkte sites en interfaces tegen zoals bijvoorbeeld met Windows Phone 7. Maar dit was niet de directe aanleiding dit concept te maken.

Recentelijk gebruikte ik Windows Live Hotmail om een e-mailnieuwsbrief te testen en viel me op dat de lay-out nagenoeg gelijk was aan die van drie jaar geleden. Er leek niets concreet verbeterd. Dat zette me aan het denken: "hoe zou het wellicht kunnen worden verbeterd?" en ik ben een concept gaan uitwerken aan de hand daarvan.

http://andere.mellewynia.nl/tweakblog__2011_11_18__windows_live/img__windows_live_585.jpg
Windows Live Concept. Zie het op ware grote.

Op dit moment heeft Microsoft - naar het schijnt voor bezoekers - vele losse initiatieven, projecten, experimenten en web services lopen waarvan ik denk dat de meeste projecten vrij volwassen zijn en veel herkenbaarder zouden worden als ze meer onder ťťn vlag zouden worden gepositioneerd. Hierbij denk ik aan Bing, Mail (zoals Live en Hotmail), Messenger (niet MSN, dat is de smeuÔg) en SkyDrive. Interessante webdiensten.

Daarnaast heb ik me laten inspireren door interessante ontwikkelingen die het bedrijf gestart is met Windows Phone 7 en Windows 8: de minimalistische stijl.

Zodoende ben ik gaan nadenken. Het zou een webapplicatie (volledig AJAX) moeten gaan worden die snel aanvoelt doch elegantie uitstraalt. Elegantie die ook zakelijke gebruikers aanspreekt. Met deze achterliggende gedachte ben ik het concept gaan vormgeven.

http://andere.mellewynia.nl/tweakblog__2011_11_18__windows_live/img__windows_live_menu_585.jpg
Windows Live icoon met daarnaast het hoofdmenu.

In de header (die altijd getoond wordt) wordt het logo minimalistich maar elegant getoond met daarnaast het hoofdmenu met alle onderdelen van de webapplicatie.

Wanneer AJAX-onderdelen laden, animeert het Windows-logo: de vier vlakjes van het logo bewegen met JavaScript waardoor een golvende animatie gecreŽerd wordt.

http://andere.mellewynia.nl/tweakblog__2011_11_18__windows_live/img__windows_live_profile_585.jpg
Profiel en sign out.

Rechts in de header wordt de profielnaam getoond (met een klik kom je bij je algemene profielinstellingen) met daarnaast een "Sign out" link.

http://andere.mellewynia.nl/tweakblog__2011_11_18__windows_live/img__windows_live_profile_photos_585.jpg
Profiel met foto's en sign out.

In header de bij het profiel, kan meer informatie worden getoond om in de applicatie meer van de gebruiker te laten terugkomen. Bijvoorbeeld via het tonen van de aan het profiel gerelateerde afbeeldingen en wanneer mensen over hun profielnaam de muis hoveren, dat deze afbeeldingen op een windows-tile-achtige wijze scrollend animeren.

Het nadeel van afbeeldingen is dat ze al snel de stijl breken waarin de webapplicatie ontworpen is. Zo kunnen de kleuren, vormen en elementen in afbeeldingen de stijl al snel ernstig verstoren.

http://andere.mellewynia.nl/tweakblog__2011_11_18__windows_live/img__windows_live_bing_searchbox_585.jpg
Bing searchbox met mogelijkheid tot sorteren. Rechts naast Video valt "Advanced" net weg, bekijk het hier.

In het ontwerp wordt ťťn onderdeel van de webapplicatie getoond: Bing waarmee gezocht wordt op de trefwoorden "Nijmegen". De nadruk ligt op de zoekresultaten. Slechts de noodzakelijke onderdelen worden getoond: zoekformulier, sorteermogelijkheden, "advanced"-sorteermogelijkheid en natuurlijk de pagination.

http://andere.mellewynia.nl/tweakblog__2011_11_18__windows_live/img__windows_live_bing_tiles_585.jpg
Bing search met zoekresultaten getoond in tiles.

De zoekresultaten worden in tiles perfect in een schermuitvullend grid weergegeven. Met JavaScript kun je ervoor zorgen dat afhankelijk van de schermbreedte en -hoogte de tiles altijd goed worden uitgemeten en bij bredere schermen kun je er meer tonen.

Deze tiles maken de zoekresultaten veel interessanter dan een simpele lijst en bieden bovendien veel meer flexibiliteit. Zo kun je zoekresultaten verschillende vormen geven in het grid waardoor je multimedia zoals afbeeldingen, etc. kunt tonen. Maar ůůk biedt het interessante mogelijkheden advertenties erin te verwerken.

Door de week heen is het concept tot stand gekomen. Het is zeer losjes en slechts in beperkte maten uitgewerkt en vooral bedoeld om eens te experimenteren met nieuwe ideŽen.

Afgelopen week zag ik op dat ik genoeg karma bij elkaar had gesprokkeld over de jaren om een Tweakblog te starten: een mogenlijkheid mijn ideŽen te delen en wellicht nieuwe op te doen via discussies. Als het Tweakblog een beetje bevalt, zal ik door de tijd heen meerdere concepten en ideŽen posten.

Van de twee merken Windows, Microsoft en de achtegrond ligt het copyright niet bij mij. De achtergrond komt vanaf Microsoft Press Center. Ik wilde een hierop geÔnspireerde achtergrond ontwerpen, maar dit was gemakkelijker.

Volgende: Wat ervaringen met AJAX (jQuery) 12-'11 Wat ervaringen met AJAX (jQuery)

Reacties


Door Tweakers user phex, vrijdag 18 november 2011 17:25

beetje google stijl maar 10x beter dan wat ze nu hebben :)

Door Tweakers user Sorbo, vrijdag 18 november 2011 17:33

Prachtig uitgewerkt :) De stijl die je gebruikt hebt is helder en strak, kudo's daarvoor.

Mocht je je nog eens vervelen: Probeer eens een concept te maken waarin je de Metro-stijl toepast, zoals deze nu in de Developer Preview van Windows 8 zit. Dit is de stijl waar Microsoft de komende jaren naar toe zal gaan, en ik ga er vanuit dat, om consistentieredenen , deze stijl ook doorgevoerd gaat worden in Microsoft's online diensten.

Door Tweakers user atlantisx, vrijdag 18 november 2011 17:41

Ziet er zeer stijlvol en duidelijk uit :)!

Zie het alleen niet zo snel gebeuren dat microsoft grote aanpassingen zal maken aan hotmail en hun andere (online) diensten.
Iedere keer dat ze ook maar de kleinste verandering invoeren bij hun live diensten raakt een groot deel van hun gebruikers al ernstig ongerust omdat er iets "anders" is.

@hierboven, Dit concept lijkt toch juist ontzettend veel op de metro stijl ? Zo wel qua layout als letterlijk het font in de headers e.d. ?

Door Tweakers user ikbenmelle, vrijdag 18 november 2011 17:59

@Sorbo, dankje, zoiets volledig in de metro-stijl ontwerpen lijkt me een uitdaging: hoe kun je het strak en minimalistisch ontwerpen zonder dat functionaliteit verdwijnt? Zal het onthouden.

@atlantisx, bedankt, ik denk dat je gelijk hebt. Vermoedelijk zullen de stijlen uiteen blijven lopen, gezien de ontwikkelingen en het beleid van Microsoft de afgelopen decennia. Windows zelf bevat helaas ook al decennia allerlei inconsistenties die met schijnbaar kleine aanpassinkjes zouden kunnen worden opgelost.

Door Tweakers user HyperBart, vrijdag 18 november 2011 20:25

Als Live mail er zo uitzag dan gebruikte ik het onmiddellijk meer, dan maakte ik direct een nieuw emailadres aan (variant op mijn oude) en gebruikte dat meer als mijn Gmail-adres of er gelijk mee... Djees dat ziet er leuk uit, echt tof, en dat zwart heeft echt zoiets "bam, netjes er in geponst of gebrand" en heeft zeker een leuk contrast...

Door Tweakers user AMD1800, vrijdag 18 november 2011 20:56

Prachtig hoor. Ze moeten jou maar aannemen daar, dan komt het qua stijl iig wel goed.
quote: blog
Wanneer AJAX-onderdelen laden, animeert het Windows-logo: de vier vlakjes van het logo bewegen met JavaScript waardoor een golvende animatie gecreŽerd wordt.
Een kleine knipoog naar windows 95? Die had dat toch ook bij het opstarten?

Door Tweakers user Propane, vrijdag 18 november 2011 21:40

Ziet er top uit. Ik vind de diensten die ze aanbieden best interessant en als het onder zo'n uiterlijk zou zitten zou er denk ik toch ook door meer mensen gebruik van gemaakt worden. Strak, alles overzichtelijk bij elkaar. Erg bruikbaar waarschijnlijk.

Is er niet ergens een Microsoft portal waar je dit soort dingen kunt submitten? ;)

Door Tweakers user Giant87, vrijdag 18 november 2011 22:54

Netjes gedaan! Althans de header en footer, de body is onrustig.

Door Tweakers user ikbenmelle, zaterdag 19 november 2011 12:45

@AMD1800, ik weet niet meer of het Win 95 was, maar de voorgestelde laadanimatie doet me inderdaad denken aan Internet Explorer die rechtsboven ook een animatie toonde. :)

@Propane, goede vraag, ik denk dat er niet zo'n portal is, helaas. Dan had ik het graag opgestuurd.

@Giant87, ben ik volledig met je eens. De inhoud is inderdaad onrustig en ik ben er ook nog niet tevreden mee. De inhoud is nog niet geharmoniseerd met de header en footer: een proces dat veel tijd kost. Wel toont het de mogelijkheden met tiles aan, denk ik.

Door berenkoekje, zaterdag 19 november 2011 13:34

Ik vind dat stoffige inconsistente standaard design wel bij het stoffige imago van Microsoft passen.

Door berenkoekje, zaterdag 19 november 2011 13:38

Sowieso gebruikt geen enkele zelfsrespecterende ICT'er geen Microsoft diensten of producten. Bij mij thuis of in het bedrijf zal je niks van Microsoft tegenkomen. De tijd van klungelen met Microsoft is gelukkig voorbij.

Door Tweakers user ikbenmelle, zaterdag 19 november 2011 22:05

@Berenkoekje, ik ben het niet met je eens. Hoewel ik met je eens ben dat er in Microsoft-producten scherpe randjes te vinden zijn, zijn deze in alle soortgelijke producten net zo goed te vinden.

Je reactie heeft de schijn van willekeurige Microsoft bashing, iets wat je helemaal vrij staat om te doen, maar je reactie zou denk ik interessanter worden als je bijvoorbeeld concrete argumenten met bijv. een vergelijking erin geeft.

Ik denk inderdaad dat Microsoft een beetje stoffig imago heeft, zeker onder bepaalde lagen van de bevolking, maar ik denk ook dat Microsoft dit gemakkelijk zou kunnen verbeteren door meer aandacht te besteden aan de user experience, iets wat ze in toenemende mate doen. Neem Windows Phone 7 en Windows 8 met de metro-interface als voorbeeld, hier zitten interessante innovaties in die voor velen niet stoffig lijken over te komen.

Trouwens, voor de helderheid, ik ben niet specifiek een fanboy van welk systeem/product dan ook, maar ik probeer wel realistisch in te zien waar de zwaktes en sterktes liggen. Zelf ben ik een Ubuntu 11.10 met Gnome3 gebruiker.

Edit, las je comment nog even na en je gebruikt trouwens een dubbele ontkenning door "Sowieso gebruikt geen enkele zelfsrespecterende ICT'er geen Microsoft diensten of producten." te zeggen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 november 2011 22:08]


Door Tweakers user F.West98, dinsdag 29 november 2011 18:39

noonnoo schreef op zaterdag 19 november 2011 @ 22:05:
...
Edit, las je comment nog even na en je gebruikt trouwens een dubbele ontkenning door "Sowieso gebruikt geen enkele zelfsrespecterende ICT'er geen Microsoft diensten of producten." te zeggen.
Is het juist niet dat elke ICT'er iets van MS moet gebruiken ;)

Reageren is niet meer mogelijk