De volgende stap met Eve /DEVBOEK

Door ikbenmelle op maandag 10 augustus 2015 19:30 - Reacties (11)
CategorieŽn: Devboek, Eve, Views: 2.951

TL;DR Begin 2014 ontwikkelde ik een eigen todo/timetracking webapp. Ik noemde haar Eve. Ze verschafte me beter overzicht in mijn werk waardoor dit veel beter ging, met alle positieve effecten van dien. Nu begin ik met versie 2.

Oeps, het is inmiddels vier jaar geleden sinds de laatste tweakblog. De tijd vliegt. Inmiddels tel ik 24 lentes, 25 zomers en kan ik gerust stellen: het leven bevalt steeds beter. Er is veel vraag naar high-end front-enders, de autoverzekering wordt goedkoper en goedkoper en ik heb relaties opgebouwd die ik niet voor mogelijk gehouden had. Maar vergis je niet, het is zeker niet zonder z'n ups en downs gegaan. De grootste up was - tot nu toe - in 2014, toen ik mijn eigen personal assistant ontwikkelde: Eve.

Naarmate mijn werk beter en beter ging, begon ik het drukker en drukker te krijgen. De wirwar van projecten en hun tasks/specs hield ik bij op enorme stapels A4'tjes en ik zette streepjes in mijn agenda om de werktijd bij te houden. Na verloop van de jaren nam het aantal projecten op uurbasis toe (voorheen projectbasis) en werd het complex. Hoewel ik stipt en attent bleef, raakte ik het overzicht soms kwijt en begon ik me te verdiepen in todo en tracking apps. Echter leken maar weinig apps interessant (= mooi genoeg) en bovendien vertrouwde ik ze niet allemaal met mijn data.

Tijd om - in april, 2014 - zelf te proberen hoever ik kon komen met wat PHP, HTML en CSS. Plain & simple. Ik ging uit van het idee dat de app mijn digitale persoonlijke assistent werd; ik doopte 'haar' Eve.

Mijn leven stond op het punt aangrijpend te veranderen.

Normaliter dacht ik in periodes van een week, net zoals mijn agenda. Het kwam nog wel eens voor dat ik vergat dat ik een drukke volgende week had, het weekend ervoor overliep met werk van de huidige week en boem; vol gas de nieuwe week in. In Eve is dat anders: per dag, letterlijk onder elkaar. Door dit overzicht verslikte ik me minder snel in wat ik te doen had. Een revelatie.

Eve - v1 - Home
Dit is de home-pagina met een overzicht van alle aankomende items. In het menu rechts zie je actieve projecten. Per project staat het aantal aankomende, actuele (groen) en gepasseerde (streefdatum voorbij, rood) items. Wanneer je time trackt, knippert de favicon groen en loopt het aantal minuten live op.

Ineens kon ik verwachtingen beter managen en handiger plannen. Reden genoeg om Eve te omarmen en ik begon direct met verdere uitbreidingen. Denk aan sessiemanagement, back-up-mogelijkheden en - in juli, 2014 kwam de volgende openbaring - time tracking.

Eve - v1 - Time tracking
Dit is de time-pagina, hierop kun je alle tijdregistraties bewerken en de totalen per project, per maand inzien. Tevens is er een visuele scheiding tussen uren die voor een glimlach (lichtgrijs) zijn of betaald worden (grijs).

Ik stelde twee tijdscategorieŽn vast: betaald of voor een glimlach. Na maandje zag ik echter dat veel van deze uren in geen van deze categorieŽn viel. Dat was een erfenis van toen ik net ging freelancen: ik nam alles aan wat tot een portfoliostuk kon leiden, zelfs al was de kans klein. Ook durfde ik niet altijd nee te zeggen. Het bleek dat ik bijna 33% tot 50% van mijn tijd werkte aan dingen die me niet gelukkig maakten en geen geld opleverden... Diezelfde avond ben ik gaan mailen, eind 2014 had ik de meeste projecten op een laag pitje gezet of overgedragen. Soms met pijn in mijn hart en de reacties waren niet altijd even hartelijk.

Toch kwam ik direct in een positieve spiraal; ik had ineens meer tijd om te ontspannen en met als gevolg mijn betalende werk beter te doen. Als een soort turbo-effect trok ik al gauw meer en veel leuker werk aan; ineens kwamen kansen in zicht die ik niet voor mogelijk had gehouden. Alsof de wereld als een roos voor je open gaat.

Inmiddels ben ik begonnen met versie 2 van Eve. Ditmaal moet het een echte webapp worden; ordening van items middels drag-and-drop, CMD+S voor opslaan, gebruiksvriendelijke datumselectie en live validatie.

Eve - Concept - Time tracking form
Dit is een van de eerste, onuitgewerkte (!) concepten voor het formulier waarmee je de uren kunt bijhouden. Per tijdsregistratie houd ik bij hoe effectief ik me voelde. Tot 200% wil ik gaan ondersteunen. Soms heb je van die momenten.

Inmiddels heb ik de eerste stap al gezet: de REST(ful?) API heb ik bijna afgerond, daarna wil ik aan de slag met de eerste versie van de webapp zelf. Het framework AngularJS ga ik waarschijnlijk als basis van de front-end gebruiken. Zodra de eerste versie daarvan staat, volgt de gedetailleerde uitwerking van elk onderdeel.

In mijn volgende /devboek meer over de API!

Mocht je het interessant vinden, vragen of opmerkingen hebben; verblijd me met een reactie

Volgende: Soepermark, is het wat? /DEVBOEK 10-'15 Soepermark, is het wat? /DEVBOEK
Volgende: Wat ervaringen met AJAX (jQuery) 12-'11 Wat ervaringen met AJAX (jQuery)

Reacties


Door Tweakers user sjaak, maandag 10 augustus 2015 20:15

Als je net zo werkt als je schrijft ga je met de turbo erop, ik schoot er door heen en ben benieuwd naar het vervolg.

Door Tweakers user jjust, maandag 10 augustus 2015 21:42

Leuk om te lezen. Je moet inderdaad af en toe de tijd nemen voor reflectie. Wat ben ik aan het doen? En wil ik dat wel? etc. Goed om te lezen dat je er zo bewust mee bezig bent. En dat dit ook zijn vruchten afwerpt. Keep up the good work.

Door Tweakers user ikbenmelle, maandag 10 augustus 2015 22:53

Wat een toffe reacties. Misschien is Eve wel meer een zelfreflectie app?

[Reactie gewijzigd op maandag 10 augustus 2015 22:56]


Door Tweakers user Flaat, maandag 10 augustus 2015 23:31

Ziet er erg cool uit, tevens goed om te zien hoe andere met planning en tijds/levensindeling bezig zijn. Hierdoor ben ik ook gaan reflecteren op de manieren die ik hanteer.

Bijna de heflt van de tijd spenderen aan :), wat een luxe!

Door Tweakers user DonJunior, dinsdag 11 augustus 2015 06:34

Ben benieuwd.. kom maar door met de rest.

Door Tweakers user Evianon, dinsdag 11 augustus 2015 10:54

Gaaf, en leuk om te lezen inderdaad. Ik herken je situatie, mis nooit een deadline maar het is wel redelijk chaos, en op sommige dagen kijk je aan het eind van de dag terug en besef je dat je die dag stiekem weinig bereikt hebt.

Waar is de downloadlink :P.

Door Tweakers user Meaglin, dinsdag 11 augustus 2015 12:10

"Shut up and take my money!" is wel op z'n plaats :P

Door Tweakers user fl1p, dinsdag 11 augustus 2015 12:58

Dat ziet er een knap en gebruiksvriendelijk systeem uit! Go on :-)

Door Tweakers user jbdeiman, dinsdag 11 augustus 2015 14:37

Het is altijd goed als je overzicht brengt in wat je allemaal te doen hebt, je merkt vaak al gauw dat de leukste dingen de meeste aandacht gaan krijgen, maar vaak ook dat de leukste dingen op zichzelf meer tijd kosten, en je meer "minder leuke dingen" aanneemt omdat deze niet zoveel tijd kosten (als in, in een zucht en een scheet gereed, omdat je het al eerder hebt gedaan).

Leuk om te zien dat je daar zelf ook achter bent gekomen, en je focus hebt kunnen verleggen naar wat je leuk vindt, en daarbij ook nog eens extra vrije tijd overhoudt.


Ik merk zelf ook dat hetheel gemakkelijk is om te zeggen "dat is simpel, doe ik er wel bij", maar als je daar 10+ items van hebt, duren deze gezamelijk best wel lang. Bij mij op 't werk ben ik onze 'product-owner' voor het huidige product (mijn focus ligt bij een nieuw te ontwikkelen product) aan het "scholen" daar scherper op te zijn, vele kleintjes maken immers een grote en kan ten koste gaan van:
- Wat leuk is
- Wat echt belangrijk is
- De productiviteit (want minder leuk, dus minder energie, etc..)

Door Tweakers user Yohsoog, dinsdag 13 oktober 2015 13:50

Heel interessant! Zet zeker aan om eens na te denken over mijn eigen tijdsindeling. Ik ben benieuwd naar de volgende update!

Door Tweakers user ikbenmelle, dinsdag 13 oktober 2015 14:23

@Yohsoog, bedankt, het komt er zeker aan!

Reageren is niet meer mogelijk